Luisterpost #2 - Jacob.

Alles over de serie Jacob, Dood in Qatar

“Wie kijkt er nog reguliere, lineaire televisie?”, vroeg de snob. Best veel mensen als je de cijfers bekijkt. We kijken gemiddeld nog altijd zo’n honderd lineaire minuten TV per dag. Het is een onderdeel van het bestaan dat ik in het laatst decennium van mijn leven ergens ben kwijt geraakt, in het geweld van de opkomst van streaming services en opgroeiende kinderen vermoedelijk. Maar daarmee ben ik - kennelijk - eerder uitzondering, dan regel.

Toch zette ik juist de afgelopen weken regelmatig ‘s avonds de TV aan. Zinloos zapte ik langs wat me werd voorgeschoteld, tot iets mij vond. Heerlijk. Al moet ik toegeven dat ik dat zappen soms ook deed met een duidelijk motief: een podcast-serie waar ik twee jaar aan heb gewerkt is deze dagen namelijk onderwerp van gesprek. Dus hield ik op maandag 3 februari om 19.05 uur halt bij NPO1, om rechtstreeks naar Eva Jinek te kijken en te luisteren, terwijl ze kunstdetective Arthur Brand en journalist Lex Boon de hemden van hun lijven vroeg over Jacob, Dood in Qatar.

Arthur blijft een fascinerend karakter met zijn verhalen over de schemerzone tussen boven- en onderwereld, waarin hij opereert. Altijd wekt hij de indruk dat hij meer weet dan jij. Waarschijnlijk is dat ook zo. Ook Lex deed het goed, vond ik. En terwijl achter hem op een groot scherm foto’s van Jacob werden getoond, navigeerde Jinek het gesprek naar het contrast tussen haar twee tafelgasten, dat ook een rode draad vormt in de podcast. De een ziet overal criminaliteit, de ander is een eeuwige, soms wat naïeve twijfelaar.

Je wilt niet teveel weggeven in zo’n TV-programma: mensen moeten immers naar die podcast gaan luisteren. Tegelijkertijd wil je het publiek nét genoeg teasen. Óf mensen nu ook aan het luisteren zijn? Daar durf ik mijn geld wel op in te zetten. Alleen niet lineair natuurlijk, maar lekker on demand.

Maar stel dat jij nu ook gaat luisteren naar Jacob, dood in Qatar…waar ga je dan eigenlijk naar luisteren?

Een verhaal over Jacob.

Toen ik eind ‘22 voor het eerste hoorde over het verhaal van Jacob begreep ik er weinig van. Ik werd vroeg in het proces betrokken, wat fijn was. Maar omdat Boon en Brand zelf nauwelijks nog wisten wat er allemaal aan de hand was, of wat er gebeurd was in Qatar, voelde het bij tijd en wijle alsof ik een vreemd land geblinddoekt achterin een auto was gezet, bij twee vreemde mensen die gesprekken voerden in een vreemde taal. Waar hadden ze het over? Een absurd museum, een Nederlandse man van 36 die dood in zijn bed gevonden was en een waslijst aan verdachte omstandigheden…wtf.

Zomer ‘24 - Lex en Michiel doen net alsof ze het allemaal nog steeds leuk vinden ;).

Hier een puzzelstukje, daar een draadje. Met elke opname die ik beluisterde werd het mistige verhaal over de dood van Jacob helderder. Tegelijkertijd werd de schier onmogelijke taak om er een begrijpelijke en aantrekkelijke podcast-serie van te brouwen steeds ingewikkelder.

Talloze versies van de montages bounceten Lex en ik heen en weer. Er waren momenten dat we er allebei helemaal klaar mee waren, maar dan sleepte de een de andere er toch weer doorheen, op weg naar versie 34_final_def.

VO opnames sessie onder regie van Simon Heijmans.

Soms kreeg ik een appje van Lex dat ik liever niet had gelezen: “…misschien moeten we deze aflevering tóch beginnen met…..” [lees: we gaan de boel wéér helemaal omgooien].
Als ik ‘s avonds in bed lag en een boek las, las ik mezelf voor met de stem van Lex Boon. Eng. Bepaalde citaten van personages die voorkomen in de serie leven voor altijd rent free in mijn brein.

Toch is het al met al een geweldig avontuur, het maken van deze serie, waar ik ook nog eens mijn muzikale creativiteit in kwijt kon. En nu staat hij live en ben ik (en alle betrokkenen met mij) heel benieuwd wat je ervan vindt én hopen we dat de boodschap reikt tot aan bepaalde paleizen, ver weg in het Midden Oosten.

Aflevering 1 t/m 3 staan nu op Spotify, Apple Podcasts en andere platforms. Je kunt ook de gehele serie vooruit bingen, in de NPO Luister app. On demand.

Podcast tip van de maand

Elke maand minimaal een luistertip, dat was de afspraak. Nu zal bovenstaande wellicht geïnterpreteerd worden als een verkapte invulling van die belofte - de camouflage is ook niet al te best, maar er zijn nog veel meer mooie dingen om te beluisteren. De tip van deze maand is overigens geen volledige serie, maar een reeks. Verfrissend he? Het Leidse Makersradio is namelijk niet serial, maar episodical van aard: elke aflevering staat op zichzelf.

René en Richard, de Leidse makers van de podcast, maken al tien (!) jaar podcasts. Early adopters. Je weet nooit wanneer ze verschijnen, je weet nooit waar het over gaat, maar een ding weet je zeker: in elke aflevering zit een goed verhaal dat met veel liefde en aandacht gemaakt is. De laatste jaren verschenen o.a. hele toffe audio documentaires over een man die geobsedeerd raakte door de Corona statistieken en een die een nieuw perspectief biedt op de Leidse buskruitramp van 1807.

Op 1 januari verscheen: Het placebo effect en die ene zin waarin de mannen in de wereld van placebo- en nocebo-effecten duiken. Spoiler: het werkt.

Tot de volgende!

Ken je iemand die zich ook zou moeten abonneren op deze nieuwsbrief? Stuur die persoon dan hierheen en verdien +10 aura.

Heb je opmerkingen, vragen of andere dingen te melden naar aanleiding van Luisterpost, stuur dan een reactie op deze mail. Ik vind het ook leuk om post te krijgen :)

Reply

or to participate.